Centrum Handlowe "Dekada" w Mińsku Mazowieckim

1/3
  • Typologia Centrum handlowe
  • Lokalizacja Mińsk Mazowiecki
  • Rok 2016
  • Status W trakcie realizacji
  • Powierzchnia 9 700 m2
  • Klient Dekada

Podstawowym założeniem inwestycji jest stworzenie nowego miejsca na mapie Mińska Mazowieckiego. Miejsca o eleganckim, wielkomiejskim charakterze, dającym poczucie aktywnej, wielofunkcyjnej przestrzeni.

 

Punktem wyjściowym jest stworzenie funkcjonalnego dworca kolejowego połączonego z budynkami usługowo-handlowymi, które każdego dnia będą służyć tysiącom mieszkańców dojeżdżających do Warszawy jak i będzie bramą i wizytówką miasta dla odwiedzających.

 

Budynek dworca kolejowego zaprojektowany w taki sposób, by był łatwy w utrzymaniu, zawsze czysty przy jednoczesnym zachowaniu wszelkich udogodnień dla pasażerów. Wyróżnia się on od pozostałej części projektowanej zabudowy, która otacza dworzec.

 

Budynki swoim wyrazem mają w naturalny sposób nawiązywać do otaczającej zabudowy przy jednoczesnym otwarciu się w kierunku miasta, peronów kolejowych oraz parku.

 

Środki zastosowane do zaprojektowania elewacji powodują, że w miarę zbliżania się do budynku odkrywamy jego kolejne warstwy, detale i materiały. W pierwszej kolejności, dzięki zastosowaniu przeszklonych witryn odkrywamy transparentność obiektu, dzięki której z placu miejskiego możemy dojrzeć zarówno perony z przejeżdżającymi pociągami jak i otaczają zieleń parku miejskiego.

 

Głównym elementem, który ukształtował fasady budynku jest element dekoracyjny wykonany z aluminiowych paneli, które otaczają cały budynek. Tworzą one pierwszą warstwę elewacji definiującą bryłę budynku osłaniając przy tym parking zlokalizowany na poziomie +1,

 

Parter budynku ze względów funkcjonalnych charakteryzuje się przeszklonymi witrynami – od strony placu miejskiego jak i peronów, gdzie zaprojektowano fronty lokali usługowo-handlowych przewidziano szklane fasady o wysokości 4,5m oraz rozstawie 1,6m, natomiast od strony wschodniej oraz zachodniej, gdzie nie ma konieczności otwarć, przewidziano elewację po której schodzą do parteru dynamicznie ukształtowane aluminiowe panele.

Polityka prywatności i prawa autorskie